Hindelooper versjes over aete en ame

MONIQUE FLINKER, LEEUWARDER COURANT – Om de Hindelooper taal levend te houden, presenteert de Stichting tot Behoud van Immaterieel Erfgoed vandaag op De Skulpe lesmateriaal in het Hylpers.

’Opsisferskes’ over de reis naar aete en ame (pake en beppe) voor de allerkleinsten, stripverhaaltjes voor de beginnende lezertjes en langere verhalen voor de bovenbouw van basisschool De Skulpe. Het Hylpers moet weer luid en duidelijk klinken in de Hindelooper straten.

Taal is een belangrijk onderdeel van het immaterieel erfgoed van Hindeloopen. Daarom zocht de stichting de samenwerking met de basisschool van Hindeloopen. Het personeel van de school dacht mee over het lesmateriaal. Alle lessen hebben te maken met het thema reizen. “Hylpers hawwe yn it ferline hiel wat ôfreizge. It wiene betôfte skippers dy’t nei Noarwegen en Ruslân roeren”, vertelt Riemkje Hoogland, schrijfster van de versjes en verhalen. Het wordt echter geen geschiedenisles, benadrukt ze. Het gaat om korte, bondige opdrachten en lessen. ”Kinst gjin lapen tekst leverje, dat wurket net.” Daarom is er bijvoorbeeld ook een ganzenbordspel ontwikkeld en zijn er lessen gemaakt over tellen in het Hylpers. Het lesmateriaal is nu alleen nog op papier. Binnenkort wordt alles gedigitaliseerd, zodat er ook mee gewerkt kan worden op de digiborden van Oe Skulpe. ”Hast tsjintwurdich gjin gewoane skoalbuorden mear, no.”

Alle lessen hebben te maken
met het thema reizen

Op de Skulpe wordt straks in alle groepen les gegeven over de lokale taal, maar als het aan schrijfster Hoogland ligt, wordt er nog eerder mee begonnen. ”Eins soe der al op it pjutteboartersplak mear omtinken wêze moatte fora it Hylpers. En miskien kinnen wy aanst ek noch ekstra materiaal meitsje foar thús. Yn de foarm fan foarlêsboeken of sa.”
Zelf is Hoogland nog niet bedreven in het Hylpers. De teksten schreef ze ze in het Fries, Gosse Blom – ook verantwoordelijk voor het Hindelooper woordenboek – maakte de vertaling. Hoogland” ”Ik wenje al tweintich jier yn Hylpen, mar behearskje de taal noch net.. Ik haw der no skoften dwaande west en fyn it hieltyd aardiger. Miskien moat ik aanst dochs noch ris in cursus Hylpers folgje.”

photo_zonzeestrand_580x350

Illustratie: Luuk Klazenga

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.