Expositie ‘Aald Hielpers op de prikslee’

1 mei 2012, Hindeloopen

Op dinsdag 1 mei heeft O. Bijster, voorzitter van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed in het Eerste Friese Schaatsmuseum de tentoonstelling ‘Aald Hielpers op de Prikslee’ geopend.

De tentoonstelling wordt gehouden in het kader van het 100-jarig bestaan van de folkloristische zang- en dansgroep Áald Hielpen’. In zijn toespraak zei Bijster dat de prikslee een belangrijk attribuut met betrekking tot het ijsvermaak is. De Hollandse ijspret maakt namelijk een belangrijk onderdeel uit van ons nationaal immaterieel erfgoed. Naast de ijspret is het priksleeën ook als wedstrijdsport bekend, bijvoorbeeld in Noord-Holland. De priksleeën in Hindeloopen zijn uniek omdat deze zijn versierd. De tentoonstelling geeft een overzicht van de typische Hindelooper prikslee, alsmede van de wedstrijden die in de loop van de tijden daarmee werden gehouden. De oudste tentoongestelde prikslee (uit particulier bezit) stamt uit 1738. Verder is er een prikslee (uit het Museum Hindeloopen) van Arend Roosje (1869-1914). Ook van een hedendaagse schilder, nl. Harmen Glashouwer (1948) is een prikslee aanwezig. De tentoonstelling loopt van 1 mei tot 1 augustus 2012.

Voor meer informatie, zie www.schaatsmuseum.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.