Aald Hielpen 100 jaar

6-8 juli 2012, Hindeloopen

Aald Hielpen, één van de oudste klederdrachtgroepen in Nederland, werd opgericht in 1912. De kleurrijke klederdracht, de bijzondere liederen en de oude gebruiken en gewoonten van Hindeloopen mochten volgens de oprichters niet verloren gaan. Dit jaar viert Aald Hielpen dus hun 100-jarige jubileum. Daarmee is Aald Hielpen dus een beschermer van het Hindelooper immaterieel erfgoed van het eerste uur.

In de eerste jaren gaf de vereniging alleen klederdrachtshows. Maar al vrij snel werd de voorstelling uitgebreid met het zingen van liederen in de Hindelooper taal. Vervolgens werden oude dansen en nog later, toneelspel aan het repertoire toegevoegd. Daarmee kan Aald Hielpen tegenwoordig meerdere, gevarieerde, desgewenst avondvullende voorstellingen bieden. De vrijwilligers van deze organisatie zijn al 100 jaar bezig met niet alleen het behoud van de kennis op het gebied van klederdracht, taal en gewoontes, maar ook nog met de promotie van het Hindelooper erfgoed. Om dit te vieren heeft Aald Hielpen diverse feestelijkheden gepland in het jubileumweekend van 6 t/m 8 juli. Op 6 juli wordt het eerste exemplaar uitgereikt van een boek, waarin naast het verleden en heden van Hindeloopen, Aald Hielpen een belangrijke plaats inneemt. Zaterdagmiddag 7 juli wordt er in Hindeloopen een folkloristisch festival gehouden. Twee buitenlandse en drie Nederlandse groepen zullen hier hun beste beentje voorzetten. Op zondag 8 juli wordt de expositie over Aald Hielpen in Museum Hindeloopen geopend.

Het volledige programma is te downloaden op de internetsite van Aald Hielpen:

www.aaldhielpen.nl

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis, Klederdracht, Nieuws, Schilderwerk, Taal, Tradities & Gewoontes. Bookmark de permalink.