100 jaar rijwielelfstedentocht

28 mei 2012, Hindeloopen

Pinkstermaandag 28 mei is het  zover,  ± 15000 toerfietsers van de Elfsteden rijwieltocht zullen  Hindeloopen passeren. Het is deze keer een jubileumjaar, het is namelijk precies 100 jaar geleden dat de allereerste fiets Elfstedentocht werd georganiseerd.

Sedert 1947 is er sprake van een onafgebroken reeks, met uitzondering van de tocht van 2001, die in verband met de MKZ-crisis moest worden afgelast. Nu, anno 2012, wordt dus het 100-jarig jubileum gevierd en dat gaat natuurlijk gebeuren in het pinksterweekend van 25 t/m 28 mei 2012.    Op 27 mei 1912 werd de allereerste Elfsteden rijwieltocht  georganiseerd, een tocht waar toen slechts een kleine groep sportmannen aan deelnamen.

Onder hen waren ook de heren Harry Muda uit Groningen en de heer P. Hulleman junior uit Leiden. Het waren deze beide heren die 100 jaar geleden als eersten in Hindeloopen aankwamen en daar werden ontvangen door Otte van Elselo met zijn vrouw en nog 2, bij ons onbekende, jonge vrouwen in klederdracht.  Deze aankomst is vastgelegd op 2 foto’s (zie inzet). Beide foto’s zullen dit jaar op  groot formaat (2,5×1,5 meter) op twee markante plaatsen langs de route worden geplaatst. Op de eerste foto is de ontvangst op straat te zien tussen de kerk en het museum, in die tijd het gemeentehuis van Hindeloopen. (Op de achtergrond linksboven op de zeedijk is ook nog het peilschaalgebouwtje waar te nemen. Eén van de wensen van stichting stadsherstel om dit weer te herbouwen). De tweede foto is genomen in het toenmalige “ hotel Buis”, dit is op de plaats waar nu restaurant “ het Kalkoentje” staat. Het mag duidelijk zijn dat, gezien de tijdsduur voor het maken van de foto’s destijds,  de beide fietsers niet als eersten de gehele tocht hebben afgelegd.

Na enig speurwerk op internet is het gelukt om de nazaten van de heer Muda te achterhalen, helaas lukte dit niet van de heer Huitema. De heer Henk Muda, kleinzoon van fietser Harry Muda, hebben we uitgenodigd om Pinkstermaandag naar Hindeloopen te komen. Hij zal zijn zoon, een geoefend fietser die overigens wel voor het eerst de Elfstedentocht gaat fietsen en naar verwachting om plm.14.30 uur hier doorkomt,  een stempel geven. De leden van zang- en dansgroep “Aald Hielpen” gaan optreden bij de stempelpost onder de “Pinksterkronen” en ons zeemanskoor “Auke Wybesz” in de muziektent op de Nieuwstad. De stempelplaats komt wederom te staan bij de afslag Westerdijk – Meenschaarsweg. Nadat de fietsers daar gestempeld hebben vervolgen ze de route door bij de skipshelling van Blom rechtsaf te slaan, dan de  Nieuwe Weide en een gedeelte van de Nieuwstad fietsen en vervolgens weer rechtsaf  slaan bij gebouw Irene, om dan via het fietspad Hindeloopen te verlaten. Het mag duidelijk zijn dat we heel graag zien dat de bewoners langs de route deze  autovrij maken en feestelijk gaan inrichten. De eerste deelnemers worden om  ongeveer 13.15 uur in de middag in Hindeloopen verwacht. Eerst zullen  kleine groepen Hindeloopen passeren, maar vanaf  15.00 uur zal dat aantal groter worden.  Het is in de regel ergens tussen 21.30 uur en 22.00 uur dat de laatste fietsers in Hindeloopen  passeren. Auto’s en motoren zullen bij de rondweg, vanaf richting Molkwerum, uit de route worden gehaald, toch zal het  mogelijk zijn om Hindeloopen via ’t Oost  te bereiken. Het parkeerterrein de Mekûljes zal eveneens bereikbaar blijven.

Namens de Friese rijwiel Elfstedentocht,

Johan Langbroek en Arnold Eekma.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.